8 tips om krachtig te communiceren

Als je bouwt aan je carrière of aan je onderneming is het belangrijk dat je krachtig & duidelijk kan communiceren. Veel van ons zijn geneigd om onszelf over te beargumenteren, te veel dus. Om de boodschap heen draaien of drogredenen benoemen laten je alleen maar ongeloofwaardig of defensief overkomen.

Met minder zeg je meer

Door defensieve communicatie ontkracht je de boodschap.

Als je zegt wat je meent en meent wat je zegt, zonder elke keuze en al je beslissingen te beargumenteren, kom je krachtiger over. Hieronder 8 tips om helder en duidelijk jouw boodschap over te brengen. Goede communicatie begint trouwens altijd bij goed luisteren. Hoe vaak zijn er wel niet miscommunicaties ontstaan doordat de ene gesprekspartner niet hoorde wat de ander zei. Of dat beiden eigenlijk niet luisteren maar vooral bezig zijn met hun eigen punt overbrengen. Écht horen wat de ander zegt is soms ook nog een kunst apart.

1. Kern

Begin met de kern en draai niet om de hete brei heen.Kort maar krachtigHoud het kort en durf stiltes te laten vallen. Zo geef je je gesprekspartner de ruimte en de tijd om echt te horen wat je vertelt en om eventueel zelf om een toelichting te vragen.

2. Kort maar krachtig

Houd het kort en durf stiltes te laten vallen. Zo geef je je gesprekspartner de ruimte en de tijd om echt te horen wat je vertelt en om eventueel zelf om een toelichting te vragen.

3. Afsluiting

De grootste fout die je kan maken is je krachtige mededeling afsluiten met een vraag. Als jij achter je keuze staat dan heb je hier geen bevestiging van nodig. Een vraag eindigt meestal een paar octaven hoger. Zorg voor intonatie in je stem maar sluit je mededeling niet af met een te hoog stemgeluid. Toch?

4. Toon 
Je hoort het aan iemands stem als hij/zij niet fit is, zenuwachtig is of leugens aan het verkopen is. Dit laatste verraad iemand wanneer er veranderingen zijn in de dynamiek, melodie, timbre of ritme van zijn/haar intonatie. Daarnaast geldt voor mannen en vrouwen dat hoe lager het stemgeluid is, hoe zekerder en stabieler je overkomt en hoe meer overtuigingskracht je hebt.

5. Tempo
Het spreektempo moet niet te snel zijn, dit komt zenuwachtig over. Het beste is om het spreektempo van de gesprekspartner over te nemen. Als zij snel praat vindt ze het waarschijnlijk prettig als ook haar gesprekspartner de vaart erin houdt. Houd er rekening mee dat je zelfverzekerder overkomt als je rustig praat en dat wat jij rustig vertelt als belangrijker ervaren wordt.

6. Volume
Iemand die hard praat komt dominant over. Praat je zacht, dan wordt dit geïnterpreteerd als onzeker, verlegen of niet enthousiast. Praat dus niet te hard, maar ook zeker niet te zacht. (Hambeukers-Nollet, sd)

7. Oogcontact
Oogcontact betekent aandacht, betrokkenheid en interesse. Iemand niet aankijken duidt juist op desinteresse, zenuwen of afgeleid zijn. Maak oogcontact met je gesprekspartner en houd oogcontact tijdens het gesprek. Spreek je met meerdere mensen, wissel dan het oogcontact af.

8. Lichaamshouding
Let op je lichaamshouding, neem een trotse houding aan. Schouders naar achter, borst vooruit en je rug recht. Zorg er voor dat je een openhouding hebt, sla bijvoorbeeld niet je armen over elkaar. Op nieuw wordt hier het verschil gemaakt tussen een defensieve houding (armen over elkaar/gesloten) of een zelfverzekerde houding, recht en open.

Hannah Delhem - Senior Talent Acquisition Consultant
Hannah Delhem - Senior Talent Acquisition Consultant