10 jaar merken bouwen: Tergos

Vibe Group is een internationaal IT staffing specialist. In 2021 vierden wij de mijlpaal van 10 jaar merken opbouwen. Samen met onze vier merken keken we terug op deze bijzondere periode. Tergos is al sinds 2015 jouw partner voor het vinden van de beste IT Infrastructure & Security specialist voor jouw organisatie.

Onze match

Wat maakt dat wij je sneller en beter dan anderen kunnen matchen aan de professional die jouw organisatie zoekt? Wij gingen hiervoor in gesprek met Diane Kwakman – destijds werkzaam voor Tergos Nederland, en Vladimir Vets van Tergos België.

Succesvolle werkwijze en cultuur

  • Ken je klanten en kandidaten: zo kun je goede service bieden en bouw je relaties op.
  • We zijn een organisatie die investeert in haar mensen. Elke sales consultant wordt getraind om de best mogelijke consultant te zijn binnen zijn of haar IT-niche.
  • We zijn selectief in de mensen die we aannemen. We hebben een zeer ambitieuze groeidoelstelling, maar kwantiteit mag niet ten koste gaan van kwaliteit.
  • Focus is key! Er zijn praktisch geen andere partijen met eenzelfde IT-nichefocus en specialistische aanpak. 

Interessant? Lees dan verder. In dit interview met Diane en Vladimir - dat plaatsvond in 2021 – delen zij hun inzichten over Tergos en Vibe Group.

Diane, wat moet iedereen weten over Tergos?

"Tergos is opgericht om te voldoen aan de vraag op het gebied van IT-infrastructuur en cybersecurity. Onze founders, Bernd & Daniël, hebben de vraag van de markt gezien als een kans om een nieuw merk te starten, dat zich puur specialiseert in IT Infrastructure & Cybersecurity.

IT-infrastructuur omvat alle IT-voorzieningen die nodig zijn om organisaties te ondersteunen in bedrijfsprocessen. Denk aan financiën, logistiek, planning, rapportage en communicatie. Een kwalitatief sterke IT-infrastructuur is essentieel, want het vormt de basis voor digitale mogelijkheden. Een solide infrastructuur verkleint het risico op grote fouten in de bedrijfsprocessen aanzienlijk.

Sinds onze start heeft Tergos een sterke reputatie opgebouwd als betrouwbare IT staffing partner, en ik wil dat graag zo houden."

Mooie uitdaging, een nieuw merk starten en opbouwen 

"Nou, ik heb eigenlijk niet zelf gesolliciteerd. Mennold Leijerzapf benaderde me voor deze functie. Eerlijk gezegd dacht ik in het begin niet dat ik hiervoor de juiste persoon was, vanwege mijn gebrek aan ervaring. Ik had vier jaar als technisch recruiter in de olie- en gasindustrie gewerkt, dus ik wist niets van de snel veranderende wereld van IT-recruitment, laat staan van het positioneren van een merk of het managen van een team.

Maar Bernd en Daniël [Founders Vibe Group] durfden het risico te nemen en boden me evengoed de baan aan. Samen met Mennold en later Boudewijn, hebben zij me voorzien van alles wat nodig was om van deze uitdaging een succes te maken. Mijn reis is eigenlijk een voortzetting van hun visie om vanuit een klein kantoor in Amsterdam een multinational op te bouwen, zonder externe investeerders."

Hoe is dat opbouwen gelukt?

"Ik begon in 2017 bij Tergos als teammanager, maar nog zonder consultants in mijn team. In de daaropvolgende maanden begon het team langzaam uit te breiden. Natuurlijk wilden we graag onze eerste successen behalen. Daarvoor moesten we eerst bepalen op welke IT-expertises we ons met Tergos gingen richten. Ik wist zelf niets over IT-infrastructuur, dus moest ik onderzoek doen naar die markt. 

Na veel leeswerk concludeerde ik dat de markt kon worden ingedeeld in Netwerken, Security en Cloud. Ons team benaderde vervolgens specialisten binnen die verschillende disciplines en vroeg hen hoe zij de markt in verschillende vakgebieden zouden structureren. Alles wat we in het ene gesprek hoorden, hebben we in het volgende geverifieerd. Op basis van die kaders definieerden we drie verschillende subteams, elk met zijn eigen focusgebied: Team Cybersecurity, Team Cloud & DevOps en Team Hosting & Connectivity.

Er is inmiddels een vierde subteam toegevoegd: Team Modern Workplace. Flexibel en op afstand werken is blijvend, en dat zorgt voor de nodige beveiligingsuitdagingen bij onze klanten. Maar de meesten van hen hebben de benodigde expertise niet intern. Wij helpen door tijdelijke of vaste specialisten te leveren."

Wat is de grootste uitdaging in de opstart?

"Ik moest bepalen in welke expertise ik me ging specialiseren en koos Cybersecurity. Dat sprak me het meest aan en het was een veelbesproken onderwerp in elke krant, wat me het idee gaf dat ik hierin het meest succesvol zou zijn. Ik had iets te vroeg gejuicht, want ik stuitte op onverwachte uitdagingen.

De grootste uitdaging was omgaan met het karakter van IT Security specialisten, die vanwege hun werk uiteraard nogal wantrouwig zijn. De hele dag zijn ze bezig met security en met de vraag of je wel bent wie je zegt dat je bent. Dan begrijp je vast dat het veel langer duurt om een vertrouwensrelatie op te bouwen met deze specialisten. Om zo efficiënt mogelijk te werken, werd het doel het vinden van manieren om direct met de CISO's in contact te komen voor een top-downbenadering, in plaats van mezelf omhoog te werken in het netwerk.

Dus creëerden we 'About Security', een blogsite over Cyber Security dat een positief licht werpt op de cybersecurityindustrie. Veel verhalen over deze industrie gingen en gaan over de gevaren op dat gebied. Wij kozen voor een andere insteek en besloten om CISO's en specialisten te interviewen over hoe het is om werkzaam te zijn in dit vakgebied."

Wat was de invloed van About Security?

"Het blog heeft Tergos versneld op de kaart gezet, omdat we blogs publiceerden die we maakten met - bijvoorbeeld – de CIO van Schiphol. Deze interviews werden gedeeld op LinkedIn, met zo'n groot bereik dat als ik kandidaten belde, ze me meestal al kenden. 

In eerste instantie ontstond de situatie waarin deze CIO’s me kenden van de blogs, niet als recruiter. Maar als ik vervolgens veel technische vragen begon te stellen, vroegen deze professionals zich af hoe het kwam dat ik zelf zoveel diepgaande kennis had over het onderwerp. Daardoor kreeg ik de kans om te vertellen dat ik ook bemiddelingen deed voor Cyber Security Specialisten. Je snapt dat alles gaat rollen als de CIO van Schiphol zegt: "Neem eens contact op met onze Lead Security Specialist, misschien kun je iets voor ons betekenen."

Het blog is inmiddels samengevoegd met de blogs op de Tergos-website.

Wat is de topprioriteit van Tergos?

"Twee woorden: Tergos Monopolie! We willen dat Tergos zo'n begrip wordt in de markt dat ieder bedrijf, met welke IT-infrastructuurtoepassing dan ook, eerst bij ons aanklopt. Er zijn praktisch geen andere partijen met dezelfde IT-nichefocus en specialistische aanpak als wij.

In de afgelopen jaren hebben we veel kennis opgebouwd over de verschillende expertises binnen IT-infrastructuur. Hierdoor kunnen we onze relaties goed adviseren en nieuwe Tergos-teamleden snel vertrouwd maken met hun IT-nichemarkten. Eigenlijk worden we steeds beter in alles wat we doen, en dat maakt het alleen maar leuker."

Vladimir, Jij startte in 2019 met Tergos België

“We zijn een organisatie die investeert in haar mensen. Daarom zijn we selectief in de mensen die we aannemen. We hebben een zeer ambitieuze groeidoelstelling, maar het aannemen van nieuwe sales consultants mag niet ten koste gaan van de kwaliteit die wij onze klanten leveren.

Daarnaast wordt elke sales consultant die bij ons komt getraind om de best mogelijke consultant te zijn binnen zijn of haar IT-niche. Samen met TA, L&D, Marketing en de Team Managers, hebben we de middelen in huis om nieuwe mensen snel op weg te helpen. We bieden veel training en ondersteuning zodat iemand die nieuw is bij Vibe weet waar we voor staan en wat er nodig is om een succesvol sales consultant te zijn.”

Hoe zie je de toekomst van Tergos?

"We zijn pas net begonnen! De meeste projecten ontstaan vaak door veranderingen op het gebied van infrastructuur, dus onze expertises zijn hot. Doordat organisaties door middel van IT innovatie willen versnellen, wordt de IT-infrastructuur van bedrijven steeds complexer. Connectiviteit wordt steeds belangrijker, omdat steeds meer mensen op afstand willen kunnen werken. 

Bovendien vereist alles rondom het IoT (Internet of Things) de aanwezigheid van veel sterke netwerkverbindingen, omdat data binnen milliseconden beschikbaar moet zijn. Neem bijvoorbeeld bij zelfrijdende auto's: sterke connectiviteit is een vereiste om alle data continu te delen en iedereen veilig te houden. Dus wordt 5G toegevoegd. En al dit soort aspecten zorgt ervoor dat IT-infrastructuur voortdurend van belang zal blijven."

Gaat data security en snelle innovatie samen?

"De afgelopen jaren van digitalisering hebben het belang van data security voor iedereen duidelijk gemaakt. Elke week is er wel iets in het nieuws over een beveiligingslek, datalek, hacken, phishingmails … noem maar op. Dit was voor velen 5 jaar geleden nog 'een ver-van-mijn-bed-show', nu is het voor iedereen 100% realiteit. Vooral voor bedrijven: als klanten of werknemers je niet vertrouwen met hun gegevens, kan dit je merk of imago ernstig schaden.

Daarnaast wordt het beheren en beveiligen van informatiestromen steeds moeilijker door de explosieve groei van het aantal apparaten en IoT-toepassingen die met het netwerk verbonden zijn. Meer dan ooit zijn we afhankelijk van de beschikbaarheid van systemen en informatie. En omdat het IT-landschap bij voorkeur ook schaalbaar moet zijn, worden cloudoplossingen steeds populairder. De specialisten in ons netwerk kunnen helpen met de bovengenoemde problemen en wij – Tergos - bemiddelen graag."

Op zoek naar specialisten?

De IT-infrastructuur- of security-specialist die jij zoekt, hebben wij in ons netwerk. Op de website van Tergos vind je meer over onze expertises en diensten.