Lukt het je niet goed om je doelen na te streven? Niet getreurd: ontmoedigingen en tegenslagen maken je alleen maar sterker. We geloven erin dat het hanteren van een growth mindset essentieel is om succesvol te zijn. De growth mindset: de sleutel tot succes. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder!
De gedachte dat problemen interessant en uitdagend zijn heet een growth mindset. Mensen met deze insteek gaan ervan uit dat je capaciteiten kunt ontwikkelen en dat je met bloed, zweet en tranen alles kunt bereiken wat je wilt. Het tegengestelde hiervan is de fixed mindset, waarbij iemand ervan uitgaat dat eigenschappen aangeboren worden. Mensen met die mindset zien falen als een teken dat een project of einddoel niet voor hen bestemd is. Zij gooien de handdoek dan ook snel in de ring. Dit is waarom de growth mindset de sleutel tot succes is.
Het leven van mensen die denken met een growth mindset bestaat uit vallen en opstaan: die weggegooide handdoek wordt telkens opnieuw opgepakt. Zij zien falen namelijk als een momentopname en als een teken dat er meer geoefend moet worden. Ze vergelijken zich graag met anderen die succesvoller zijn, zodat ze iemand hebben om tegenop te kijken en daarmee hun eigen resultaten kunnen verbeteren. Personen met een growth mindset vragen dan ook regelmatig om feedback en zien tegenslagen als kansen om te groeien. Hun leven staat volledig in het teken van leren; ooit gaan ze er komen.
Er is één regel om te volgen om dat doel te bereiken: geloof in je vermogen om problemen op te lossen. Dit is een vaardigheid die je niet zomaar onder de knie krijgt, maar die je gaandeweg leert. De angst om te falen houdt velen hierin tegen. Zonde, want de sleutel tot succes ligt in de focus op het proces, in plaats van op prestaties en resultaten. Je kunt onze drie eenvoudige stappen gebruiken om jezelf op weg te helpen als je het gevoel hebt dat je faalt:
De eerste stap is om je bewust te zijn van je gedachten. Merk je dat je angstig en onzeker wordt omdat iets niet helemaal lukt zoals je hoopte? Stop dan met wat je aan het doen bent en zeg tegen jezelf: “Ik ben bang dat ik faal.”
Vervolgens benoem je het onderwerp. Waar ben je precies bang voor om in te falen en waarom? Schrijf dit zo gedetailleerd mogelijk op. Bijvoorbeeld: “Ik ben bang dat ik deze maand geen nieuwe klanten binnenhaal, omdat ik tot nu toe vijf afwijzingen heb gekregen.”
Als laatst bepaal je of je de situatie kunt veranderen. Is het antwoord nee? Laat het dan los. Is het antwoord ja? Maak dan direct een actieplan – ongeacht van hoeveel tijd en moeite dit kost – en ga aan de slag. Vraag indien mogelijk feedback op je voorafgaande aanpak van iemand die dichtbij je staat, zoals je manager. Door een (meer ervaren) persoon mee te nemen in je proces, voel je je zelfverzekerder en boek je sneller vooruitgang.
In dit proces heb je waarschijnlijk veel tegengestelde gedachten. Dit komt omdat de meeste mensen een combinatie van de growth en fixed mindset hebben. Bedrijven zoeken voornamelijk mensen waarbij de growth mindset overheersend is. Dit betekent namelijk dat ze als werknemer volhardend zijn om een probleem opgelost te krijgen. Het is dus de kunst om zoveel mogelijk te denken dat je overal toe in staat bent, als je maar genoeg inspanning levert. Naast ons stappenplan om het gevoel van falen weg te nemen kun je jezelf als volgt een growth mindset aanleren:
Door nieuwe dingen uit te proberen leer je de kunst van het leren. Je brein is te vergelijken met een spier: hij kan groeien met voldoende training. Hoe meer dingen je uitprobeert, hoe sneller je problemen oplost en hoe makkelijker nieuwe uitdagingen zullen gaan. Je hebt opbouwende kritiek nodig om je werk te kunnen verbeteren, dus het is belangrijk dat je dit niet als persoonlijke aanval ziet. Het kan hierbij enorm helpen om jezelf regelmatig te belonen voor progressie en niet pas als iets daadwerkelijk is gelukt. Een growth mindset aanleren kost veel discipline en tijd: bijt je erin vast!
Wil jij graag werken in een omgeving waar je gerust fouten mag maken en waar de growth mindset wordt aangeleerd?