Een sollicitatiegesprek voer je om te kijken of jij en het bedrijf bij elkaar passen. Deze zin (of een variatie daarop) is te vinden in bijna ieder artikel over solliciteren. Maar het belangrijkst om te weten is of een bedrijf en de cultuur van het bedrijf bij je past. Onze collega’s voeren dagelijks gesprekken met kandidaten en opdrachtgevers en maken de match op basis van kennis, skills en cultuur. Wij delen onze ervaring graag om jou te helpen bij het vinden van de juiste cultuurmatch. Je leest hieronder 10 vragen die je kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek.
Welke bedrijfscultuur zoek je?
Weten of een bedrijf bij je past, begint bij jezelf, weet wat je zoekt. Ben je geen reistijd gewend en moet je opeens elke dag 2 uur reizen, dan vraagt dit veel van je. Hoe gaan collega’s met elkaar om, is er een corporate dresscode en hoe wordt er binnen teams gecommuniceerd? Vind je hiërarchie vervelend of wil je met elke vraag naar het management team kunnen? Hou je van een informele omgang of hou je werk en privé liever strikt gescheiden. Ben je altijd bij de vrijdagmiddagborrel en de bedrijfsuitjes of wil je na het werk meteen naar huis?
Wil je bijdragen aan de wereld en direct weten welke stappen het bedrijf hierin zet. Dan moet je zeker vragen over duurzaamheid in een bedrijf stellen.
Hoe denk je over targets en kpi’s en hoe die bepaald worden? Waarvan ga je harder werken? Zijn dat bonussen en uitstapjes of vind je vooral uitgesproken door je manager of collega’s fijn? Welke manier van (persoonlijk) succes meten vind je prettig en hoe wil jij je nog verder ontwikkelen binnen je vakgebied?
Niets hierin is goed of fout, maar weten hoe je ideale werkomgeving eruitziet, helpt je bij het bepalen of de cultuur van een bedrijf bij je past. Iemand die graag op zichzelf is en hiërarchie belangrijk vindt, is niet op zijn plaats in een bedrijf waar alles met elkaar overlegd wordt. Iemand die op werk graag vrienden maakt en daar ook privé tijd mee besteed past dan weer niet bij een sterk hiërarchische en formele cultuur.
Nu je je wensenlijst voor het bedrijf waar je wilt werken op orde hebt, moet je erachter komen of aan deze wensen voldaan wordt. Soms vind je in de online vacature of op de website niet genoeg informatie hierover, kortom het moet in het sollicitatiegesprek duidelijk worden.
Welke slimme vragen stel je over de rol en wat er verwacht wordt?
1. Kun je de ideale kandidaat voor deze rol omschrijven?
In de vacature staan bijna altijd functie-eisen, omschrijvingen wat je gaat doen en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar bijvoorbeeld eigenschappen en competenties die in het bedrijf heel handig zijn worden niet altijd duidelijk uitgelegd.
Flexibel is een veelgebruikte term. Betekent dit dat er weinig structuur is? Wordt er “geen 9-tot-5 mentaliteit” gevraagd. Dan betekent dat vaak dat overwerken meer de norm dan uitzondering is, kortom vraag door.
Daarnaast kun je vragen naar karaktereigenschappen. Dit geeft een belangrijk inzicht over de cultuur. Zijn het alleen maar target gedreven punten of wordt er gevraagd om humor of gezelligheid?
2. Zijn er targets aan de functie verbonden en hoe word je daar op afgerekend?
Doordat in het digitale tijdperk steeds meer meetbaar is, worden ook vaak targets en KPI’s weer geautomatiseerd, hier worden soms de menselijke maat of de afhankelijkheden niet in mee genomen. Zorg dat je weet waar je terecht komt. Ook is het handig om over de prestatiecultuur te weten of iedereen in het team dezelfde targets heeft en hoe jouw individuele prestaties daarin meegenomen worden. Het is altijd jammer als jij je uiterste best doet maar een collega ervoor zorgt dat de targets niet gehaald worden.
3. Welke ontwikkelmogelijkheden zijn er voor deze rol?
Als jij vanuit deze rol door wilt groeien is het goed om te weten of je hier zelf achteraan moet of dat er regelmatig over gesproken wordt. Daarnaast kun je ook vragen wat de verwachtingen zijn.
4. Wat zijn de komende tijd de grootste uitdagingen binnen deze rol?
Staan er op korte termijn deadlines op de rol waardoor er weinig tijd is om goed ingewerkt te worden? Is het een nieuwe functie? Waarom is degene die deze rol eerst invulde weggegaan. Zo heb je weer meer informatie om de werkinhoud te leren kennen.
Welke slimme vragen stel je over de cultuur van een bedrijf?
5. Hoe ziet het team er uit en hoe is de samenwerking?
Steeds meer bedrijven werken volgens een agile of scrum methodiek hiermee wordt ieder zijn bijdrage aan het geheel een stuk inzichtelijker. Vind je dat fijn? Of niet? Heeft ieder zijn eigen specialisme of moet iedereen overal voor inzetbaar zijn. Met welke afdelingen zal je veel samenwerken?
6. Is er een gezamenlijke weekafsluiting?
Is er een vrijdagmiddagborrel en wordt het verwacht dat je er elke week bij bent? Komt iedereen of komt er vaak maar een vast clubje? De weekborrel geeft een goed beeld van de bedrijfscultuur. Doen mensen moeite om er in ieder geval even bij te zijn en is het een fijne sfeer of moet hij regelmatig afgelast worden omdat iedereen thuiswerkt?
7. Wordt er hier samen geluncht?
Als je met je collega’s samen gaat lunchen heb je een informeel moment om een betere connectie te maken. Dit kan in sommige werksituaties handig zijn en eventuele kou uit de lucht halen. Heeft niemand tijd om te lunchen en gebeurt dat alleen achter het bureau dan zegt dat iets over hoe het er aan toe gaat. Wordt er scherp gelet hoe lang je weg bent om even een boodschap te doen? Dit is allemaal niet goed of fout, maar het moet wel goed bij je passen.
8. Zijn collega’s hier ook vrienden?
Als er vriendschappen op de werkvloer zijn, kan het moeilijk zijn om er tussen te komen als jij andere interesses hebt. Maar als collega’s nooit over privé met elkaar praten en elkaar niet buiten het kantoor zien, geeft dit ook een indicatie over hoe het er aan toe gaat. Als mensen hun best doen om bij uitjes aanwezig te zijn en er ook budget vanuit het bedrijf voor is, betekent dit dat onderlinge sfeer belangrijk is binnen het bedrijf.
Welke slimme vragen stel je over het bedrijf zelf?
9. Stel vragen over duurzaamheid in een bedrijf.
Er wordt steeds meer gevraagd door klanten van bedrijven rondom CSR (Corporate social responsibility) en duurzaamheid. Elk bedrijf heeft daar een eigen invulling van. Sommige bedrijven doen bedrijfsbreed donaties aan goede doelen, andere bedrijven geven medewerkers de mogelijkheid zich tijdens werktijd in te zetten voor het goede doel. Bij andere bedrijven vinden ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een plek. Wat zoek jij in een bedrijf. Vraag goed door om erachter te komen of je dezelfde visie deelt.
10. Wat vind je zelf van de bedrijfscultuur?
Met deze vraag gaat het over de persoonlijke mening van degene met wie je in gesprek bent. Omdat deze vraag onverwacht is, kan het zomaar goede inzichten opleveren. Prik wel goed door het antwoord heen, misschien is het wel een gewenst antwoord.
Hoe ben je voor het sollicitatiegesprek uitgenodigd?
Heb je zelf gesolliciteerd op een vacature dan heb je waarschijnlijk al wat onderzoek gedaan naar het bedrijf voordat je je gegevens achterliet en benaderd werd voor het gesprek. Ga jij via een tussenpersoon of recruiter ergens op gesprek? Vergeet dan ook niet om door te vragen naar zijn of haar indruk van de bedrijfscultuur en hij denkt dat je bij het bedrijf past. Wanneer je dit van tevoren vraagt weet je al iets meer over de bedrijfscultuur en kun je specifiekere vragen stellen om zeker te weten dat jij bij dit bedrijf past.
Wil je eens bij ons op sollicitatiegesprek?
Nu je geleerd hebt over sollicitatiegesprekken kun je het beste deze kennis ook in de praktijk brengen toch? Kijk naar onze open vacatures of doe een open sollicitatie als sales professional.