Sollicitatietips en andere carrière insights

Solliciteren. Hoe bereid je je goed voor op die cruciale stap op weg naar jouw professionele toekomst? Ons Talent Acquisition Team weet het en deelt het met regelmaat op LinkedIn.

Shine op het juiste moment met deze sollicitatietips & tricks. En doe je voordeel met insights over hoe je daarna – eenmaal on the job – het meeste haalt uit jouw carrière. This is how you do it!

Op deze pagina lees je tips die Dietske Koolhaas & Nikita Stegeman eerder op LinkedIn hebben gedeeld.

8 tips om krachtig te communiceren

door: Nikita Stegeman

Als je bouwt aan je carrière of aan je onderneming is het belangrijk dat je krachtig & duidelijk kan communiceren. Veel van ons zijn geneigd om onszelf over te beargumenteren, te veel dus. Om de boodschap heen draaien of drogredenen benoemen laten je alleen maar ongeloofwaardig of defensief overkomen.

Door defensieve communicatie ontkracht je de boodschap.

Met minder zeg je meer.

Als je zegt wat je meent en meent wat je zegt, zonder elke keuze en al je beslissingen te beargumenteren, kom je krachtiger over. Hieronder 8 tips om helder en duidelijk jouw boodschap over te brengen. Goede communicatie begint trouwens altijd bij goed luisteren. Hoe vaak zijn er wel niet miscommunicaties ontstaan doordat de ene gesprekspartner niet hoorde wat de ander zei. Of dat beiden eigenlijk niet luisteren maar vooral bezig zijn met hun eigen punt overbrengen. Écht horen wat de ander zegt is soms ook nog een kunst apart.

  1. Kern 📍
    Begin met de kern en draai niet om de hete brei heen.
  2. Kort maar krachtig
    Houd het kort en durf stiltes te laten vallen. Zo geef je je gesprekspartner de ruimte en de tijd om echt te horen wat je vertelt en om eventueel zelf om een toelichting te vragen.
  1. Afsluiting
    De grootste fout die je kan maken is je krachtige mededeling afsluiten met een vraag. Als jij achter je keuze staat dan heb je hier geen bevestiging van nodig. Een vraag eindigt meestal een paar octaven hoger. Zorg voor intonatie in je stem maar sluit je mededeling niet af met een te hoog stemgeluid. Toch?
  2. Toon 🎵
    Je hoort het aan iemands stem als hij/zij niet fit is, zenuwachtig is of leugens aan het verkopen is. Dit laatste verraad iemand wanneer er veranderingen zijn in de dynamiek, melodie, timbre of ritme van zijn/haar intonatie. Daarnaast geldt voor mannen en vrouwen dat hoe lager het stemgeluid is, hoe zekerder en stabieler je overkomt en hoe meer overtuigingskracht je hebt.
  1. Tempo
    Het spreektempo moet niet te snel zijn, dit komt zenuwachtig over. Het beste is om het spreektempo van de gesprekspartner over te nemen. Als zij snel praat vindt ze het waarschijnlijk prettig als ook haar gesprekspartner de vaart erin houdt. Houd er rekening mee dat je zelfverzekerder overkomt als je rustig praat en dat wat jij rustig vertelt als belangrijker ervaren wordt.
  1. Volume 🔊
    Iemand die hard praat komt dominant over. Praat je zacht, dan wordt dit geïnterpreteerd als onzeker, verlegen of niet enthousiast. Praat dus niet te hard, maar ook zeker niet te zacht. (Hambeukers-Nollet, sd)
  1. Oogcontact 👀
    Oogcontact betekent aandacht, betrokkenheid en interesse. Iemand niet aankijken duidt juist op desinteresse, zenuwen of afgeleid zijn. Maak oogcontact met je gesprekspartner en houd oogcontact tijdens het gesprek. Spreek je met meerdere mensen, wissel dan het oogcontact af.
  1. Lichaamshouding 🙋🏼‍♀️
    Let op je lichaamshouding, neem een trotse houding aan. Schouders naar achter, borst vooruit en je rug recht. Zorg er voor dat je een openhouding hebt, sla bijvoorbeeld niet je armen over elkaar. Op nieuw wordt hier het verschil gemaakt tussen een defensieve houding (armen over elkaar/gesloten) of een zelfverzekerde houding, recht en open.

Professioneel CV in 7 stappen

door: Nikita Stegeman

Als arbeidsbemiddelaar krijg ik dagelijks meerdere sollicitaties binnen. Inmiddels ben ik er op getraind om cv’s snel te scannen, maar oh wat is het fijn als een cv concreet en duidelijk is!

Ik geef je graag een aantal tips om jouw cv te professionaliseren en dús jouw kans op een uitnodiging/belletje te vergroten.

De 7 tips voor een professioneel cv:

  1. Zorg dat je cv overzichtelijk en duidelijk is. Niks vervelender dan dat de recruiter/hr medewerker letterlijk moet zoeken naar jouw e-mail adres, woonplaats óf je telefoonnummer. Begin altijd met je persoonsgegevens. Vergeet niet je eventuele rijbewijs te vermelden, ook als hier niet om wordt gevraagd kan dit je kansen vergroten. Werkgevers hebben nou eenmaal een voorkeur voor werknemers die zich makkelijk en snel kunnen verplaatsen.
  2. De opbouw van je cv. Begin met de informatie waar je kort en bondig over kan zijn: ‘opleidingen’ (benoem hierbij ook je eventuele minor), ’talen’, ‘software programma’s’ en ’trainingen & cursussen’. Vermeld hierbij ook óf en wanneer je je diploma/certificaat hebt behaald.
  3. Je werkervaringen: Zowel bij je ‘opleidingen & cursussen’ als bij je ‘werkervaring’ gebruik je een chronologische volgorde. Het meest recente zet je boven aan. Je werkervaringen schrijf je taakgewijs uit. Wees hierbij specifiek! Dus bijvoorbeeld niet enkel ‘leidinggeven’ maar:
    Leidinggeven aan 10 medewerkers; Voeren van evaluatie-, sollicitatie- en voortgangsgesprekken; Dagbriefing, werkvoorbereiding; Personeelsplanning.
    Heb je bepaalde resultaten behaald of bijgedragen aan verbeteringen binnen de organisatie? Ook dit kun je kort en bondig opschrijven per werkgever.
  4. Extra info. Na het kopje werkervaringen heb je ruimte voor de kopjes ‘vrijwilligerswerk’, ‘stages’ en ‘overige werkervaringen’. Bij overige werkervaringen vermeld je bijbaantjes/studentenbanen, deze schrijf je verder niet uit. (Tenzij je gaat solliciteren naar je eerste échte baan natuurlijk!). Ook kan het interessant zijn als je een sportclub hebt gecoacht of misschien wel actief bent geweest bij een politieke partij.
  5. Heb je gaten op je cv of heb je veel gewisseld van werkgever? Benoem dan in je cv kort en bondig waardoor dit is gekomen, dit kan namelijk één van de redenen zijn dat je cv opzij wordt geschoven. Werkgevers zijn immers opzoek naar loyale werknemers. Ben je een tijd gaan reizen bijvoorbeeld? Zet dit zeker op je cv!
  6. Laat je CV en eventuele sollicitatiebrief of motivatie liefst even nalezen door iemand. Daarnaast kun je ter inspiratie een tool als ChatGPT gebruiken, zorg wel dat het jouw persoonlijke verhaal en neem niet alles over. Als de tekst niet matcht met wie jij echt bent, kan dit later in het proces tegen je werken.
  7. De finishing touch. Sla je cv ALTIJD op in een PDF-bestand. Het versturen van een Word-bestand oogt onprofessioneel en kan door iedereen aangepast worden. En laat je cv controleren op zinsopbouw en spellingfouten door iemand in je omgeving! Uiteraard kan je ook een foto toevoegen in je cv voor een persoonlijke touch. Dit is geen must!

Daarnaast wil ik je adviseren om je LinkedIn-profiel up to date te houden: Grote kans namelijk dat ook hier een kijkje op genomen wordt. Schrijf een leuke samenvatting zodat bezoekers meteen weten wie je bent en wat je specialisme is.

Wil je je CV laten checken? Neem gerust contact met me op via LinkedIn Nikita Stegeman.

Sales competenties ontwikkelen

door: Dietske Koolhaas

Bij Vibe Group draait het zeker niet alleen maar om je diploma of wat je in het verleden aan werkervaring op gedaan hebt. Je persoonlijkheid en daarbij behorende competenties zijn enorm belangrijk voor ons en hier gaan we dan ook graag met je over in gesprek!

Ik kan je dan ook meer vertellen over hoe ik mij de afgelopen 4,5 jaar heb ontwikkeld met alle trainingen die ik binnen Vibe Group heb mogen volgen vanuit onze eigen Learning & Development afdeling maar ook externe trainingsprogramma’s gericht op oa.

  • 🌟 persoonlijke ontwikkeling
  • 🌟 leiderschapskwaliteiten via Kaap11
  • 🌟 managementskills door FranklinCovey
  • 🌟 assessment training vanuit TestGroup

Herken jij jezelf in de competenties in bijgaand beeld en heb je interesse in #sales neem dan contact met ons op. Of lees het blog 8 eigenschappen van een sales consultant.

Competenties sales vibe group

Nabellen van een sollicitatie?

door: Nikita Stegeman

Binnen mijn persoonlijke netwerk zijn er geregeld mensen op zoek naar een nieuwe baan die mij graag tips vragen 💡

De sollicitatievraag die mij het meest gesteld wordt is:

𝗔𝗹𝘀 𝗲𝗿 𝗻𝗼𝗴 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝘁𝗲𝗿𝘂𝗴𝗸𝗼𝗽𝗽𝗲𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗶𝘀 𝘃𝗮𝗻𝘂𝗶𝘁 𝗱𝗲 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘀𝗮𝘁𝗶𝗲 𝘄𝗮𝗮𝗿 𝗷𝗲 𝗵𝗲𝗯𝘁 𝗴𝗲𝘀𝗼𝗹𝗹𝗶𝗰𝗶𝘁𝗲𝗲𝗿𝗱, 𝗶𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗱𝗮𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗴𝗼𝗲𝗱 𝗶𝗱𝗲𝗲 𝗼𝗺 𝘇𝗲 𝘁𝗲 𝗯𝗲𝗹𝗹𝗲𝗻?

(of dat nou een reactie is op het insturen van je cv of de uitslag van het sollicitatieproces)

Mijn advies is eigenlijk altijd:
📞𝗕𝗲𝗹𝗹𝗲𝗻 (de beller is sneller)

Door een proactieve houding aan te nemen laat je zien dat je niet bang bent om de telefoon op te pakken, om het gesprek aan te gaan én weet je direct waar je aan toe bent (óf hoe lang je nog moet wachten tot je uitslag krijgt). 🕐

Let hierbij op de volgende 3 zaken:

1. De sluitingsdatum van de vacature;
2. Is er nog geen uitslag? Vraag dan wanneer je deze ongeveer kan verwachten;
3. Bel vanuit enthousiasme en interesse, niet vanuit ongeduld.

Proces?

Ga je ergens op gesprek en is het proces niet helemaal helder? Vraag hoe het sollicitatieproces er uitziet en wanneer je een terugkoppeling kan verwachten! 🤝🏼

8 Tips voor digitale interviews

door: Nikita Stegeman

Hoewel ik de voorkeur geef aan een gesprek waarbij je elkaar de hand kan schudden, zijn digitale interviews vandaag de dag onderdeel van de realiteit: soms komt het gewoon beter uit. Ook in mijn functie bij Vibe Group maak ik hier, wanneer het niet anders kan, gebruik van.

Een aantal tips voor een digitaal gesprek. Deze gelden overigens voor elke digitale meeting, of dit nou met een collega, een prospect of een klant is.

1. De app 💻

Er zijn verschillende apps en programma’s voor online meetings. Zorg dat je de juiste hebt voor het gesprek dat je gaat voeren. Maak een account aan (indien nodig) én gebruik een professionele foto. Dit is immers het eerste wat jouw gesprekspartner in beeld te zien krijgt.

2. Test! 🎦

Je weet nu met welke app of in welk programma het gesprek plaatsvindt, je hebt een account aangemaakt en je hebt een profielfoto. Heb je het programma nog niet eerder gebruikt, test dan voor het gesprek je beeld en geluid! Bel bijvoorbeeld even een vriend/vriendin. Controleer of je verstaanbaar bent en of je de ander duidelijk kan verstaan. Het gebruik van oordopjes, met een microfoontje, kunnen hierbij helpen.

3. Licht & Ruimte 💡

Zorg dat je in een goed verlichte ruimte zit, het liefst bij natuurlijk daglicht. Je bent op je best in beeld wanneer dit licht van voren komt. Ga op een rustige plek zitten en ruim om je heen op. Dit zorgt voor jezelf voor meer rust, want een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd én het ziet er professioneler uit.

4. Handsfree 🤳🏼

Bel handsfree, bijvoorbeeld via je laptop of zet je telefoon in een tripod. Op beeld is er namelijk een kans dat je wat statischer overkomt, een deel van je persoonlijkheid valt weg in een digitale meeting. Door de meeting handsfree te voeren kom je natuurlijker over, je kan nu nonverbaal communiceren en eventueel aantekeningen maken.

5. Wees op tijd ⏰

Zelfs met een digitaal sollicitatiegesprek vanuit huis, kun je laat zijn. Zorg dat je op tijd klaar zit. Het liefst al met een kop koffie/thee of glas water ☕

6. Mute 🔇

Zet alles op mute, behalve natuurlijk je meeting. Voorkom afleidingen, zo word je niet gestoord tijdens het gesprek.

7. Kleding 👔

Je bent waarschijnlijk voor maar de helft in beeld, maar in je trainingsbroek gaan zitten, raad ik af! Kleren maken namelijk letterlijk de man, of de vrouw; zelfs als je de kleding niet ziet. In een pak of een nette denim voel je je direct zelfverzekerder en professioneler. En het is veilig, je zal altijd zien dat op het moment dat je je gesprek in een trainingsbroek voert, je onverhoopt op moet staan.
⛔ Kies geen kleding met drukke printjes of fijne lijntjes, dit gaat optisch gezien bewegen op het beeld. Het zou jammer zijn als je kleding afleidt van jouw presentatie.

8. Afronding

Bedankt voor zijn/haar tijd en vraag wanneer je een terugkoppeling kan verwachten. 👋🏼

De voorbereiding op een sollicitatiegesprek

door: Nikita Stegeman

Je gaat op sollicitatiegesprek: hoe pak je dit aan & hoe bereid je jezelf voor?

Ik deel graag de tips die ik ook deel met kandidaten in mijn functie als Talent Acquisition Consultant bij Vibe Group.

☑ 𝗘𝗲𝗻 𝗴𝗼𝗲𝗱𝗲 𝘃𝗼𝗼𝗿𝗯𝗲𝗿𝗲𝗶𝗱𝗶𝗻𝗴 𝗶𝘀 𝗶𝗺𝗺𝗲𝗿𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗹𝘃𝗲 𝘄𝗲𝗿𝗸!

1. Stippel van te voren je route uit en vertrek op tijd. Wees ongeveer 10 minuten te vroeg. Weet waar je heen moet, wie je kan bellen als je het niet kan vinden en met wie je de afspraak hebt.
Als er bij de balie wordt gevraagd met wie je een afspraak hebt, sta je niet met je mond vol tanden;

2. Zoek je gesprekspartner op op LinkedIn. Dit kan helpen met je eigen gemoedsrust. Zo weet je met wie je een gesprek aan gaat!

3. Lees de website van de organisatie door. Heb je hier vragen over? Goed! Schrijf deze op en neem de vragen mee.
Bedenk ook direct voor jezelf waarom jij goed past binnen deze organisatie, sluit jouw missie en visie aan? Werk je graag bij een grote óf misschien juist een kleinere organisatie, vind jij ook duurzaamheid belangrijk en/of ben je heel klantgericht etc.

4. Lees de vacature door! Bedenk bij het takenpakket van de functie waarom jij aansluit. Kom per taak met specifieke voorbeelden. Zijn er onduidelijkheden? Schrijf ook dit voor jezelf op, zodat je hier vragen over kan stellen!

5. Bedenk wat jouw sterkte punten zijn. Zorg dat je dit kan beargumenteren met praktijkvoorbeelden. Het is bijvoorbeeld goed om te weten wat jouw rol is in je huidige team, of in je vriendengroep, (ben jij de sparring-partner, kom je met nieuwe ideeën, ben je altijd positief, behoud je structuur en rust, enz.?);

𝗪𝗮𝘁 𝗷𝗶𝗷 𝘄𝗶𝗹 𝘄𝗲𝘁𝗲𝗻
Het is niet alleen belangrijk dat zij potentie in jou zien máár het is minstens net zo belangrijk dat jij na dit gesprek kan vertellen of je hier wel of niet wil werken (of dat je überhaupt geïnteresseerd bent in een tweede gesprek).

Ook jij moet aftasten of deze organisatie daadwerkelijk bij jou en jouw ambities past.

Een aantal voorbeeld vragen die JIJ kan stellen:

1. Hoe ziet het team er uit?
2. Hoe ziet de onboarding eruit?
3. Zijn er trainingen? Hoe kan ik mij ontwikkelen binnen deze functie?
4. Zijn er doorgroeimogelijkheden. Zo ja: wat zijn deze dan en op welk termijn?
5. Hoe is de carrière van je gesprekspartner, binnen deze organisatie, verlopen?
6. Hoe ziet het verdere sollicitatie proces eruit?

🕴🏼 And last but not least: je outfit! Zorg dat jouw uitstraling past bij de organisatie waar je heen gaat. Weet je niet wat de algemene dresscode is, better safe than sorry en vraag dit na bij je contact persoon.

“𝘋𝘳𝘦𝘴𝘴 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘫𝘰𝘣 𝘺𝘰𝘶 𝘸𝘢𝘯𝘵, 𝘯𝘰𝘵 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘫𝘰𝘣 𝘺𝘰𝘶 𝘩𝘢𝘷𝘦”

Lees ook ons blog over sollicitatievragen

Team Talent Acquisition Vibe Group - dietske Koolhaas Nikita Stegeman