Internationaal werken? Carrière bij een internationaal bedrijf in 5 punten

Werken voor een multinational klinkt als een droombaan maar kan erg uitdagend zijn. Heb jij internationale ambities? Dan heb je geluk! Steeds meer bedrijven opereren tegenwoordig ook in het buitenland. Hoe harder de groei, hoe meer concurrentie en hoe ambitieuzer het personeel. In dit blog bespreken wij 5 cruciale punten die je kunt overwegen voor het starten van jouw carrière bij een internationaal bedrijf.

1. WAT ZIJN DE UITDAGINGEN?

Klinkt het werken met diverse culturen, het ontdekken van nieuwe plekken en het maken van een internationale impact jou als muziek in de oren? Wees je dan ook bewust van de uitdagingen die daarbij komen kijken. Als je wilt werken bij een internationale organisatie kan het voorkomen dat je ’s avonds nog moet bellen naar je collega’s in het buitenland, of dat je enkele dagen van huis bent. Misschien heb je op dit moment nog niet zoveel verantwoordelijkheden, maar hoe zit dit over 5 jaar van nu? Zou je tegen die tijd ook regelmatig zomaar een week weg willen zijn? Toekomstgericht denken is belangrijk wanneer je kiest voor een internationale carrière. Wil jij jouw leven zo indelen dat dit kan? Dan ben je klaar voor jouw internationale stap!

2. WELKE EIGENSCHAPPEN HEB JE NODIG?

Om bij een internationaal bedrijf aan de gang te gaan moet je stevig in je schoenen staan. Bezit jij de volgende eigenschappen?

  • Zelfvertrouwen;
  • Geduld;
  • Doorzettingsvermogen;
  • Aanpassingsvermogen;
  • Goede communicatieve vaardigheden.

Zelfs binnen Europa kunnen normen en waarden enorm verschillen. Je zult moeten accepteren dat niet alles gaat zoals je in Nederland gewend bent. Goed communiceren en geduldig blijven is key. Ben je op dit moment nog niet zo geduldig of gooi je snel de handdoek in de ring? Niet getreurd! Geef het alleen wel bij je werkgever aan. Wellicht kunnen zij je helpen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

3. HOE ZIT HET MET JOUW TALENKNOBBEL?

Als je een carriére bij een internationale organisatie ambieert is de kans groot dat je ook met andere talen te maken krijgt. Hoe zit het met jouw kennis van buitenlandse talen? Engels is een must als je voor een multinational wilt werken. En dan hebben we het niet over het Engels waarmee jij jouw boodschappen afrekent in een supermarkt. Zakelijke relaties vragen om foutloze e-mails en vloeiende telefoongesprekken.

Spreek jij een derde taal? Perfect! De taal spreken van de mensen waarmee je gaat samenwerken doorbreekt namelijk direct een barrière. Zo onderscheid jij jezelf en bouw je een stuk sneller relaties op. Zorg dat je dit goed uitlicht in je cv, zodat je makkelijker binnenkomt bij een bedrijf. Als je geen derde taal spreekt is het belangrijk om open te staan voor een taalcursus. Geef dit ook aan bij jouw werkgever. Leergierigheid is een charmante eigenschap als medewerker van een multinational.

4. HOE GROOT IS JOUW NETWERK?

Ben jij klaar voor jouw internationale carrière? Nu je bekend bent met de voor- en nadelen, jouw goede eigenschappen hebt vergeleken en weet wat je nog kunt verbeteren aan jezelf, is het tijd om te netwerken! Kennissen zijn de sleutel naar een gouden toekomst.

De meeste vacatures worden via-via vervuld. Stel je familie en vrienden op de hoogte van je ambities en plaats eens een post op LinkedIn. Als je iemand kent die al bij een multinational werkt, kun je direct al je vragen afvuren en erachter komen of het echt iets voor je is. Daarnaast heb je meteen een warme binnenkomer voor je sollicitatiegesprek!

5. HET SOLLICITATIEGESPREK

Wanneer je een internationaal bedrijf gevonden hebt en bent uitgenodigd voor je eerste sollicitatiegesprek, is het voorkomen van een mismatch cruciaalBespreek daarom de volgende punten met jouw potentiële werkgever. Bij Vibe Group hebben wij bijvoorbeeld DNA waarden opgesteld waaraan je kunt zien of je bij onze internationale omgeving past.

  • Geef aan waarom je denkt dat het bedrijf goed bij jou past;
  • Vertel over je internationale ambities en je verwachtingen hierin;
  • Belicht ook de punten waar je nog ondersteuning bij nodig hebt;
  • Bespreek niet alleen je huidige functie, maar ook het eventuele groeipad.

Tijdens het eerste kennismakingsgesprek kun je er al snel achter komen of het een match is. Pas op dat je verwachtingen nog niet te hoog zijn. Bij veel bedrijven moet je de ladder beklimmen voordat je internationale verantwoordelijkheden krijgt.

GRIJP JE KANS!

Ben jij nog op zoek naar een internationale toekomst bij een multinational? Dan heeft Vibe Group nog een paar toffe vacatures voor jou openstaan.

Wij zijn doorlopend op zoek naar ambitieuze consultants die alles uit de kast willen halen om een internationale carrière te lanceren. Wij geloven erin dat je door hard te werken en gedreven te zijn jouw eigen toekomst kunt creëren.

Onze internationale organisatie is opgericht in 2011. Momenteel hebben we al 4 vestigingen in drie verschillende landen: Nederland, België en Duitsland. En we zijn nog lang niet klaar met groeien!

Groei jij met ons mee? Bekijk alles over werken bij Vibe Group.