Wat is een consultant: 10 eigenschappen

De staffing markt is er eentje die altijd in beweging is. Zeker in de IT-branche is de markt kandidaat-gedreven, dit betekent dat je als consultant niet alleen de belangen van je opdrachtgever maar ook die van je kandidaten mee moet nemen in alles wat je doet. Wij vinden diversiteit in teams belangrijk, maar goede consultants hebben zeker ook overeenkomsten. In dit blog duiken we in de 10 eigenschappen van een vaardige consultant.

JE BENT COMMUNICATIEF STERK

Wanneer je kandidaten aan klanten matcht, is het belangrijk dat je precies weet wat ieders belangen en wensen zijn. Daarom zul je veel moeten communiceren met alle partijen. Weten wanneer je welke vraag moet stellen en hoe je snel en efficiënt tot de kern komt zijn dan ook de basisvaardigheden voor iedere goede consultant. Dit betekent niet dat je altijd het hoogste woord moet hebben (juist niet), maar wel dat je communicatief sterk moet zijn. Soms zal hier ook wat overtuigingskracht bij nodig zijn.

JE KUNT GOED LUISTEREN

Je kunt al de juiste vragen stellen, maar wanneer je geen goede luisteraar bent, heb je niets aan de antwoorden. Een vaardige consultant kan tussen de regels door luisteren en weet daardoor precies welke volgende vragen gesteld moeten worden.

JE INTERPERSOONLIJKE SKILLS ZIJN BETER DAN DIE VAN JE VRIENDEN

Echt een connectie met iemand maken kan soms lastig zijn, maar het is voor een consultant echt een onmisbaar ingrediënt. Komen vrienden altijd naar jou voor relatie/communicatieadvies? Vertellen mensen jou snel persoonlijke dingen? Dan zijn je interpersoonlijke skills waarschijnlijk beter dan die van de meeste mensen!

JE BENT NIET BANG OM HARD TE WERKEN

Werken in de staffing industrie komt met strakke deadlines en een hoge werkdruk. Succesvolle consultants weten dit en kunnen de hoge werkdruk goed combineren met ontspanning. Je bent dus niet bang om hard te werken, maar weet ook goed wanneer je even een stapje terug kunt doen.

JE WERKT KLANTGERICHT

Als consultant weet je dat niet alleen opdrachtgevers klanten zijn, kandidaten zijn dat ook. Een kandidaat die als koning behandeld wordt zal dit nooit vergeten. Wanneer hij of zij op zoek is naar een nieuwe baan ben jij waarschijnlijk het eerste telefoontje. Daarnaast verwijzen ze sneller andere kandidaten naar je door en seinen je in wanneer ze nieuwe kansen voor je zien. Daarom werk jij altijd klantgericht en zorgt je dat het proces voor zowel opdrachtgevers als kandidaten tot in de puntjes verzorgd is.

JE BENT NIEUWSGIERIG EN LEERT GRAAG NIEUWE DINGEN

De staffing industrie is een markt die snel verandert, daarnaast werken wij ook nog eens in de IT – een markt die op zichzelf ook weer supersnelle veranderingen ondergaat. Het is daarom belangrijk dat je als consultant nieuwsgierig bent en graag nieuwe dingen leert. Van kansen op de markt en nieuwe technologische ontwikkelingen tot de laatste tools die je helpen bij het zoeken naar de juiste kandidaat, er is elke week wel wat nieuws te leren!

JOUW MENSENKENNIS EN INTUÏTIE ZIJN IJZERSTERK

Alle tools en best practices in de business kunnen niet op tegen een ijzersterke intuïtie. Mensen lezen is voor een goede consultant een fluitje van een cent. Zo voel jij precies aan waar de pijnpunten van opdrachtgevers zitten en kun jij feilloos bepalen welke bedrijfscultuur goed bij een kandidaat zou passen.

JE BENT FLEXIBEL EN STRESSBESTENDIG

Hier is het standaard zinnetje uit elke vacature ooit “je bent flexibel en stressbestendig”, maar het is voor vaardige consultants echt belangrijk om flexibel te zijn. De beste kandidaten hebben vaak al een baan en ze voelen zich vaak niet helemaal vrij om nieuwe kansen te bespreken terwijl ze bij hun huidige werkgever aan de slag zijn. Dit betekent dat veel belangrijke telefoontjes op gekke tijdstippen plaatsvinden. Daarnaast moet je soms de juiste kandidaat onder tijdsdruk weten te vinden. Deze druk mag echter je prestaties niet beïnvloeden.

JE WERKT GESTRUCTUREERD

Je volgt iedere dag hetzelfde proces. Onthoud dat de stappen die jij in het begin volgde, jou succesvol hebben gemaakt. Als je gelooft in jouw processen en de effectiviteit daarvan, is het ook niet erg als je een keertje een ‘nee’ krijgt. Dan volg je gewoon weer hetzelfde proces en lukt het je de volgende keer wél.

ONDERNEMEN ZIT IN JOUW BLOED

Het staffing vak is soms net als ondernemen, maar dan wel zonder het ondernemersrisico. Jij bent verantwoordelijk voor jouw markt en kunt deze bedienen met je eigen persoonlijke touch. Hierdoor zien we dat de meeste vaardige consultants op zijn minst een vleugje ondernemersgeest hebben.

IN HET KORT: WAT IS EEN CONSULTANT?

Een consultant is communicatief sterk, kan goed luisteren, heeft goede interpersoonlijke skills, is niet bang om hard te werken, is klantgericht, is nieuwsgierig en leert graag nieuwe dingen, heeft ijzersterke mensenkennis en intuïtie, is flexibel en stressbestendig, werkt gestructureerd en is ondernemend. Deze 10 eigenschappen van een vaardige consultant maken onze consultants succesvol. Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen doen? Neem contact met ons op!

Werken bij een groot Consultancybedrijf?

De merken van Vibe Group zijn de grootste in Staffing & Consulting van IT-professionals. Bekijk onze niche merken in IT.

Met de juiste kennis kom je verder. Op onze werken bij vibe pagina lees je hoe wij ons werk doen en hoe we zorgen dat jij als nieuwe collega net zo snel groeit als ons bedrijf.

Naar werken bij Vibe


Wat is een consultant - eigenschappen van een it sales consultant